recept: Bugaci sápatag, Kifőzde
Bugaci sápatag
Ennek a dokumentumnak a kiinduló oldalát itt találod: http://www.kifozde.hu

Hozzávalók:

Elkészítés:

50 dkg kicsontozott pulykacomb vagy pulykamell,
2 közepes fej vöröshagyma,
10 dkg kolozsvári szalonna,
30 dkg gomba,
10 dkg zöldborsó,
10-15 dkg pulykamáj,
5-6 csemege uborka,
2 dl tejszín,
2 dl tej,
3 dkg zsír,
só, bors, pirospaprika, majoránna, fokhagyma


A húst vágd vékony csíkokra, és áztasd be 2-3 órára sós, fokhagymás tejbe.
A hagymát kockára vágva fonnyaszd meg kevés zsíron, keverj el benne egy kávéskanál pirospaprikát, tedd rá a húst, borsozd meg vékonyan és addig süsd, míg nem kezd levet engedni.
Kislángon, lefedve párold, amíg meg nem puhul a hús. Többször meg kell keverni, elfőtt levét a pácoláshoz használt tejjel pótolhatod.
A pulykamájat szeleteld fel, sózd meg alaposan mindkét oldalán, és tűzforró zsíron, fedő alatt süsd 1-1 percig mindkét oldalán. Levét tedd félre külön, a májat vágd fel vékony csíkokra, és szintén tedd félre.
Pici zsíron pirítsd meg a gyufaszálnyira vágott kolozsvári szalonnát, majd szűrd le és tedd félre.
Ha a hús félig megpuhult, a maradék húslét öntsd rá, hintsd meg majorannával, tedd bele a közepes darabokra vagdalt gombát, és kislángon főzd fedő alatt, míg majdnem kész lesz. Ekkor tedd bele a zöldborsót és a gyufaszálnyira vágott uborkát, főzd kb. 5-10 percig, míg a zöldborsó puhulni kezd, ekkor habard be 2 dl tejszínben jól elkevert 2 kávéskanál liszttel, forrjon egyet, és kész is. Tedd bele a májat és a máj levét, valamint a kolozsvári szalonna zsírját, és sózd meg ízlés szerint.
Tálaláskor szórd meg a tetejét a kolozsvári szalonna pörcével.
Kagylótésztával, vékony csőtésztával, rizzsel adhatod. Bármilyen savanyúság, saláta illik hozzá.

Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.

JK - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése közepesen időigényes.


Kapcsolódó anyagok: párolt rizs
 sültpaprika saláta

Forrás: A bugaci aprópecsenye ´lightos´ formában, Franci módra.

MENÜ bezárása

Első megjelenés: 2009.01.12. Utoljára frissítve: 2009.01.12.
Utolsó megtekintés: több, mint 11 órája (2024-05-02 23:11:33 - 1.86)
Hozzászólások:

Megjegyzés a recepthez